Zupy – Dieta

Królowa zup – zupa dyniowa radzi Dietetyk Warszawa

Do zupy dyniowej wykorzystujemy wcześniej przygotowaną, lekko upieczoną w piekarniku dynię. Dynie kroimy na pół, wybieramy pestki, wkładamy na 20 minut do piekarnika przy 180 stopniach. Teraz jest łatwo obrać dynie ze skórki, poporcjować i zamrozić w specjalnych woreczkach.
Ugotować rosół warzywny z włoszczyzny i piramidką smaku z Lidla, gotować pół godziny na małym ogniu, dodać 2 średnie ziemniaki, porcje dyni, grilowaną w piekarniku i obraną ze skórki paprykę, grilowany czosnek 3-4 ząbki, łyżeczkę imbiru w proszku, pół łyżeczki curry, łyżeczkę słodkiej papryki, 2 kostki warzywne bio, łyżeczkę ksylitolu. Gotować jeszcze 30 minut, wyjąć piramidkę smaku, cebulę, por, resztę zmiksować. Smacznego!

Zupa szczawiowa

Ugotować rosół warzywny, dodać drobno pokrojone ziemniaki, gotować 15 minut, cześć warzyw na których ugotowany rosół (marchew, pietruszkę, seler) zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać pieprz, 2 kostki warzywne bio, pokrojony szczaw, szczypiorek, pietruszkę, koperek, ugotowane i posiekane jajka. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Podawać ze śmietaną. Smacznego!
Na zimę można zamrozić pokrojony szczaw i zieleninę w specjalnych woreczkach, sparsowanych ręcznie w kształt kulki.

Zupa pieczarkowa

Ugotować rosół warzywny, dodać drobno pokrojone ziemniaki, podsmażone wcześniej na oleju kokosowym pieczarki, garść kaszy pęczak, 2 kostki warzywne bio, pieprz, gotować 20 minut, dodać starte na tarce na dużych oczkach warzywa z rosołu, zieleninę. Zagotować i wyłączyć. Smacznego!

Zieleninę do zup proponuje zamrozić, czy to zima czy to lato, zawsze mamy wtedy je pod ręką. Umyte i wysuszone zioła :szczypiorek, koperek, pietruszkę pokroić przesypać do pojemnika i zamrozić. Smacznego!

Zupa buraczkowa

Buraki gotujemy na parze przez 30 minut. Ugotować rosół warzywny, dodać drobno pokrojone ziemniaki, dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, 2 kostki warzywne bio, łyżeczkę ksylitolu, zetrzeć warzywa z rosołu i gotować 15-20 minut. Na koniec dodać starte buraki i zieleninę, zagotować i wyłączyć. Podawać ze śmietaną. Smacznego!

Zielona zupa krem

 

Ugotować rosół warzywny, dodać cukinie, 2 ziemniaki, 2 kostki warzywne bio, gotować jeszcze 20 minut. Na patelni lekko zblanszować szpinak z łyżką oleju kokosowego i startym czosnkiem (2 ząbki). Wyłączyć zupę, dodać szpinak, łyżkę soku z cytryny, zmiksować.Można podawać ze śmietaną. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *